Windows 8

Προβληματισμοί, απόψεις για επιστημονικά, τεχνολογικά θέματα και γεγονότα.
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
ball38
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 381
Joined: Mon Feb 08, 2010 8:19 pm

Re: Windows 8

Post by ball38 »

Σορρι για το οφτοπικ.... αλλα ενταξει.... ποσο σημαντικα αρχεια εχετε σβησει ωστε να θελετε να το κανετε αυτο?
User avatar
Mpourditsas
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 288
Joined: Wed Mar 09, 2011 11:36 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Re: Windows 8

Post by Mpourditsas »

για να σου δωσω να καταλαβεις, δεν μιλαω για διαχειριση αρχειων υψιστης ασφαλειας
αλλα λεω οτι αν δεν θες να κολυμπας στους ιους, δες την παραπανω διαδικασια
που ελπιζω οτι μπορει να βοηθησει ως ενα ικανοποιητικο βαθμο

για να μπορεις δηλαδη να αποτρεψεις οσο δυνατον πιο αποτελεσματικα την ανακτηση τους
We never really grow up, we only learn how to act in public
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
Posts: 6466
Joined: Tue Oct 05, 2010 8:08 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male
Location: 501 Not Implemented

Re: Windows 8

Post by castiel »

http://e-pcmag.gr/news/diathesimi-se-ol ... -windows-8

Διαθέσιμη σε όλους η έκδοση Consumer Preview των Windows 8!

Η έκδοση Consumer Preview των Windows 8 είναι πλέον γεγονός. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν την πολυαναμενόμενη version και να την εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους, έτσι ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση από τα επερχόμενα Windows 8.

Φυσικά, η Microsoft προειδοποιεί άπαντες ότι η έκδοση αυτή είναι δοκιμαστική και το τελικό προϊόν -όταν αυτό κυκλοφορήσει- ενδέχεται να είναι αρκετά διαφορετικό. Σε περίπτωση που σκέφτεστε να εγκαταστήσετε τη νέα έκδοση, καλό θα ήταν να διαβάσετε πρώτα την ενότητα των FAQs.

http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/download
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
Posts: 6466
Joined: Tue Oct 05, 2010 8:08 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male
Location: 501 Not Implemented

Re: Windows 8

Post by castiel »

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=330540
Fixing Windows 8
Αυτός είναι ο τίτλος του site του Mike Bibik, πρώην εργαζόμενου στη Microsoft και νυν UX designer στην Amazon. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός της σελίδας του είναι να πείσει την Microsoft να κάνει αλλαγές στο ui της επερχόμενης έκδοσης των Windows. Μάλιστα μπαίνει στη διαδικασία, πέρα από την παράθεση των πολλών δυσκολιών που συναντάει, να προτείνει λύσεις και βελτιώσεις του Metro ui, όσον αφορά την χρήση του σε υπολογιστές desktop.

Σας παραθέτω την αρχική δημοσίευση του σχετικά με την πρώτη επαφή που είχε και τα προβλήματα που συνάντησε:

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της στην MWC η Microsoft απέδειξε ότι το Windows 8 λειτουργεί περίφημα είτε χρησιμοποιείς οθόνη αφής, είτε πληκτρολόγιο είτε ποντίκι. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες στην μία ώρα που έπαιξα με την τελευταία έκδοση, Customer Preview:

Το λειτουργικό σε «πετάει» έτσι απλά στην οθόνη έναρξης χωρίς tutorial ή help icon. Τίποτα δεν υπάρχει που θα σε καθοδηγήσει στην πρώτη σου επαφή με το νέο περιβάλλον χρήσης. Αν αυτό δεν αλλάξει μέχρι τη εμπορική διάθεση το Windows 8 OS θα αποτύχει.
Η Οθόνη Έναρξης σου προσφέρει μία σειρά πλακιδίων μέσω των οποίων μπορείς να εκκινήσεις τις εφαρμογές σου. Η επιλογή έχει γίνει από τη Microsoft και η μετάβαση στο σύνολο των εφαρμογών (Apps) είναι πρακτικά αδύνατο να την ανακαλύψεις: Πρέπει να κάνεις δεξί κλικ σε κάποιο κενό χώρο και να επιλέξεις ένα μικρό εικονίδιο που γράφει “All apps” κάτω δεξιά.
Ένας νέος χρήστης θα επιλέξει μία από τις πολύχρωμες εφαρμογές. Κάτι καινούριο και ενδιαφέρον, όπως το Store. Όμως δεν πρόκειται να δουλέψει αν δεν έχεις Microsoft Account. Στην ουσία είναι μία μία άλλη λέξη για το Windows Live ID. Για να κάνεις έναν τέτοιο λογαριασμό πρέπει να ακολουθήσεις μία διαδικασία που περιλαμβάνει αρκετά βήματα και σου ζητάει να δώσεις το τηλέφωνό σου ως επιβεβαίωση.
Αφού κάνεις όλα αυτά, ξεκινάει η εφαρμογή η οποία και καταλαμβάνει όλη την οθόνη. Το scroll wheel αντί για πάνω και κάτω, πλέον κινεί την οθόνη αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, σε αντίθεση με αυτό που έχεις συνηθίσει εδώ και χρόνια. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μία μπάρα κύλισης το χρώμα της οποίας κάνει ελάχιστη αντίθεση με το φόντο με συνέπεια να είναι δυσδιάκριτη.
Όταν δε αποφασίσεις να αφήσεις την εφαρμογή θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχουν τα κουμπιά ελέγχου για το παράθυρο (minimize, restore, close). Πώς μπορεί να ξέρει ένας χρήστης το τρόπο που κλείνει μία εφαρμογή στο Metro ui; Είμαι βέβαιος ότι το 75% των νέων χρηστών απλά θα το αφήσουν. Ειναι τόσο σπαστικό που δεν θα μπουν καν στη διαδικασία να προσπαθήσουν.
Υπάρχουν τρεις τρόποι να βγεί κάποιος από μία Metro εφαρμογή αλλά καμία από αυτές δεν είναι ανακαλύψιμη (discoverable). Πρώτον: Μπορείς να πατήσεις το κουμπί των Windows στο πληκτρολόγιο. Δεύτερον: Μπορείς να μετακινήσεις τον κένσορα σε κάποια από τις δεξιές γωνίες, να περιμένεις 1 δευτερόλεπτο και μετά να επιλέξεις το νέο logo του W8. Τρίτον: Μπορείς να “πιάσεις” την εφαρμογή από την πάνω οριζόντια πλευρά της και να την σύρεις μέχρι κάτω – πράγμα που δεν είναι καθόλου προφανές αφού μέχρι την τελευταία στιγμή η εφαρμογή φαίνεται να κινείται μόνο δεξιά αριστερά δηλ να μη κατεβαίνει.
Το Windows 8 πρoωθεί το μενού με τα Charm (εικονίδια της δεξιάς λωρίδας) ως κυρίαρχο στοιχείο πλοήγησης και είναι όντως σημαντικό αν σκεφτούμε ότι μέσω αυτού τερματίζεται ο υπολογιστής. Το εν λογω μενού εμφανίζεται με τον συνδιασμό κουμπιών “Windows” + “C” ή με το χορευτικό του κέρσορα που περιγράφηκε παραπάνω. Για την απενεργοποίηση λοιπόν του υπολογιστή χρειάζεσαι διαδοχικά Charms menu > Settings > Power > Shutdown. Είναι αξιοπερίεργο που αυτό το μενού δεν είναι με κάποιο τρόπο ορατό στο χρήστη. Είναι σαν να έχουν κάνει αόρατο το μενού έναρξης.
Στη θέση που βρίσκονταν υπάρχει τώρα κενός χώρος και αν βάλεις εκεί τον κέρσορα (κοντά στη γωνία όμως) και περιμένεις, θα εμφανιστεί με τη μορφή πλακιδίου η οθόνη έναρξης. Προσπάθησε να την αγγίξεις και θα σβήσει ακαριαία! Πρέπει να γλύψεις το αριστερό άκρο της οθόνης προς τα πάνω μέχρις να περάσει το πλακίδιο της οθόνης έναρξης για να εμφανιστεί μία λωρίδα με τις ανοιχτές εφαρμογές. Εξίσου μικρά είναι και τα περιθώρια για να εμφανιστεί και η λωρίδα στα δεξιά (το Charms menu). Γιατί δεν υπάρχει καμία οπτική ένδειξη για τη περιοχή-στόχο των δύο λωρίδων;
Πάμε πίσω στο Store. Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχει τόσο υλικό δεδομένου ότι απέχουμε τόσο από την εμπορική διάθεση. Έστω ότι θέλω να βρώ την εφαρμογή Kindle πρέπει να ψάξω για την Search Bar. Δοκιμάζω όσα ξέρω: Χρησιμοποιώ το scroll, κάνω το δεξί κλικ σε κάποιο κενό χώρο - όπως πριν, αλλά τίποτα. Το Search Bar βρίσκεται στο Charms menu, αφού απ'ότι φαίνεται παρέχει αποτελέσματα αναζήτησης για την εφαρμογή στην οποία βρίσκομαι. Θα ήταν λιγότερο περίεργο αν υπήρχε αναζήτηση στην ίδια την εφαρμογή.
Ξεκινώ να κατεβάσω μία από τς εφαρμογές. Την επιλέγω, μου δείχνει κάποιες λεπτομέρειες για αυτήν και αφού επιλέγω να κατέβει οδηγούμαι ξανά στο κατάστημα με μία μικρή μόνο ένδειξη πάνω και δεξιά ότι η εφαρμογή εγκαθίσταται. Το πέρας της εγκατάστασης συνοδεύτεαι από ένα μύνημα που εμφανίζεται για το περιορισμένο χρονικό διάστημα των 3 δευτερολέπτων. Πρέπει και πάλι να σκεφτώ πώς θα πάω στην Οθόνη Έναρξης. Η διαδικασία θα έπρεπε να είναι περισσότερο προφανής.
Θέλω επίσης να αποσυνδεθώ από το κατάστημα, ώστε ας πούμε να μην κάνουν αγορές τα παιδιά μου... Δεν υπάρχει καμία επιλογή στο Store. Πρέπει και πάλι να ανοίξω το Charms menu, να επιλέξω τις ρυθμίσεις και από εκεί να αποσυνδεθώ. Ξανά δηλαδή μία θέση αφύσικη για αυτό που θέλω να γίνει.

Όλα αυτά τα θέματα τα συνάντησα στην μία ώρα με την οποία ασχολήθηκα με το λειτουργικό. Ένας power user θα βρεί τρόπους να εργαστεί σε αυτό το περιβάλλον με ποντίκι αλλά κάποιος καινούριος ή αρχάριος χρήστης θα χαθεί εντελώς σε αυτό...»

Τα παραπάνω με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Είναι λίγα από τα προβλήματα που συνάντησα κι εγώ, στο Metro UΙ. Οι οθόνες αφής είναι συνήθως μικρές και πρέπει να γίνεται καλή εκμετάλευση του χώρου. Έτσι ορισμένα στοιχεία (όπως το notification bar στα Android) παραμένουν κρυμμένα σε μία δεδομένη θέση ωστέ να αφήνουν χώρο σε στοιχεία που βρίσκονται αναγκαστικά πάνω σην οθόνη. Αυτό κάνει λιγότερο εύκολη, λιγότερο προφανή τη χρήση τους αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

H αυτή λογική σε μία επιφάνεια με διαγώνιο 43 – 61 εκατοστά δεν έχει κανένα νόημα. Υπάρχει χώρος για όλα. Οι δυσκολίες που εμφανίζονται από την υιοθέτησή της είναι χωρίς όφελος σε ένα Desktop. Ο χρήστης πρέπει να μάθει νέες διαδικασίες οι οποίες μάλιστα είναι περισσότερο χρονοβόρες και επίπονες από τις παλιές. Η χρήση του W8 μου αφήνει σε πολλά σημεία την αίσθηση ότι αυτά που χρειάζομαι είναι χωρίς λόγο κρυμμένα και δυσπρόσιτα.

Πιστεύω λοιπόν κι εγώ ότι η επόμενη έκδοση των Windows θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει τους desktop users και ότι θέλει εκτεταμένες αλλαγές στο UI για να πετύχει στο παραδοσιακό κομμάτι της αγοράς. Εσείς τί πιστεύετε;
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
Posts: 6466
Joined: Tue Oct 05, 2010 8:08 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male
Location: 501 Not Implemented

Re: Windows 8

Post by castiel »

Η Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 θα είναι η επίσημη ημερομηνία της επίσημης κυκλοφορίας των Windows 8 παγκοσμίως όπως ανακοίνωσε η Microsoft. Επίσης, απ’ οτι φαίνεται την ίδια ημέρα θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα Surface tablets αλλά και τα υπόλοιπα Windows RT tablets μέσω των Microsoft stores και επιλεγμένων online καταστημάτων.

Αν έχετε αγοράσει ήδη από τις αρχές Ιουνίου ή σκοπεύετε να αγοράσετε τους επόμενους μήνες μπορείτε να εκμεταλευτείτε το Windows Upgrade Offer και να αναβαθμίσετε τον νέο υπολογιστή σας στα Windows 8 με μόλις 14,99 ευρώ. Επίσης, για τους υπόλοιπους χρήστες των Windows, ανεξαρτήτου έκδοσης και ημερομηνίας αγοράς, υπάρχει ακόμα μία προσφορά αναβάθμισης στο νέο λειτουργικό με 39,99 δολλάρια.
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
Posts: 6466
Joined: Tue Oct 05, 2010 8:08 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male
Location: 501 Not Implemented

Re: Windows 8

Post by castiel »

Κυκλοφόρησαν και στην τελική έκδοση!
Οι κάτοχοι (αυθεντικών προφανώς) windows xp,vista,7 μπορούν μέχρι 31-1-13 να κάνουν αναβάθμιση σε windows 8 μόνο με 30€ (μεσω internet) ενώ όσοι είχαν πάρει υπολογιστοί με windows 7 από τον Ιούνιο (ή Ιούλιο, δεν θυμάμαι ακριβώς) μπορούν να κάνουν την αναβάθμιση με 15€.

http://windows.microsoft.com/el-gr/wind ... _Null_Null
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
Posts: 6466
Joined: Tue Oct 05, 2010 8:08 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male
Location: 501 Not Implemented

Re: Windows 8

Post by castiel »

έβαλε κανείς? (όχι, αν κρίνω ότι μονο εγώ γράφω εδώ :P)

1 ενδιαφέρον άρθρο:

Windows 8 από το 2010, τα πρώτα mockup του λειτουργικού

και μια είδηση:

Φαίνεται να υπάρχει ακόμη ελπίδα για να επιστρέψει το… Start button!
Post Reply

Return to “Επιστήμη & Τεχνολογία”