Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Πολιτικών

Γενικές Συνελεύσεις και Ανακοινώσεις της Γραμματείας
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
Post Reply
User avatar
kgdaddie
Civil Seeder
Civil Seeder
Posts: 771
Joined: Sat Oct 13, 2012 10:46 am
Σχολή: Πολιτικός
Gender: Male

Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Πολιτικών

Post by kgdaddie »

1ο εξάμηνο

Γεωλογία Μηχανικού
Spoiler: show
Είναι το μάθημα που θα παρακολουθήσετε μπαίνοντας την πρώτη μέρα στα αμφιθέατρα του Πολυτεχνείου! Αρκετά ενδιαφέρον, που βοηθάει τον πρωτοετή Πολιτικό Μηχανικό να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα για τις επιλογές και τους επαγγελματικούς ορίζοντες που ανοίγονται μπαίνοντας σε αυτή την σχολή! Είναι από τα λίγα μαθήματα του εξαμήνου που σε εισάγουν στην ουσία της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού και πραγματεύεται θέματα όπως η γεωλογία στην επιστήμη του Μηχανικού, τα υλικά της γης, ορυκτά, συμπεριφορά πετρωμάτων και τεχνικά έργα. Ακόμα, ασχολείται με θέματα όπως οι καθιζήσεις εδαφών, οι κατολισθήσεις, η βραχομάζα, υλικά κατασκευών, ενδογενείς γεωλογικές διεργασίες, οι σεισμοί, οι γεωλογικές δοκιμές, οι υδροφορείς και υδροφορίες και με τις παραμορφώσεις του φλοιού και την τεκτονική των πλακών. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγνωση γεωλογικών χαρτών και στην επεξεργασία δεδομένων για μελέτες και κατασκευή τεχνικών έργων.

Οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος είναι τέσσερις και χωρίζονται σε δύο δίωρα, το πρώτο κατά το οποίο γίνεται η παράδοση της θεωρίας στο αμφιθέατρο και στο δεύτερο, κατά το οποίο γίνεται παράδοση των ασκήσεων από βοηθούς διδασκαλίας.

Η διδασκαλία της θεωρίας γίνεται με την μέθοδο της παρουσίασης διαφανειών, οι οποίες διανέμονται και στους φοιτητές. Οι σημειώσεις που θα κρατήσετε κατά την παρακολούθηση είναι αρκετές ώστε να μπορέσετε να πάρετε έναν πολύ καλό βαθμό, καθώς τα θέματα που σας ζητώνται να απαντήσετε κατά την τελική εξέταση είναι παρόμοια με αυτά που αναπτύσσονται στο αμφιθέατρο.

Η τελική επίδοση στο μάθημα, εκτός από την τελική εξέταση, εξαρτάται ακόμα από τις ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα στο περιθώριο του μαθήματος (όπως αναφέρθηκε και παραπάνω) αλλά και από την πρόοδο στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι φοιτητές ώστε να βελτιώσουν τον βαθμό τους. Η πρόοδος είναι προαιρετική και δεν έχει αρνητική βαθμολογία.

Διδάσκων και συντονιστής του μαθήματος είναι ο κ. Γ. Τσιαμπάος
Γραμμική Άλγεβρα
Spoiler: show
Αρκετά ενδιαφέρον και όχι τόσο δύσκολο μάθημα που εξετάζει θέματα όπως ο διανυσματικός λογισμός, η ευθεία και το επίπεδο στον χώρο, οι βασικές επιφάνειες, πίνακες, ορίζουσες και γραμμικά συστήματα, γραμμικοί χώροι και γραμμικές απεικονίσεις, καθώς και ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα.

Διδάσκοντες είναι οι κ. Ανάργυρος Φελλούρης και κα. Σοφία Λαμπροπούλου.
Ο κ. Φελλούρης αναλαμβάνει το μέρος του διανυσματικού λογισμού, ενώ η κα Λαμπροπούλου το κομμάτι των πινάκων, οριζουσών και γραμμικών συστημάτων.

Οι φοιτητές "σπάνε" σε δύο τμήματα, καθένα εκ των οποίων κάνει εναλλάξ μάθημα με έναν από τους δύο διδάσκοντες.

Η τελική επίδοση εξαρτάται φυσικά από την τελική εξέταση, μπορεί όμως να βελτιωθεί περαιτέρω παραδίδοντας τις σειρές ασκήσεων που δίνονται από τους διδάσκοντες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον τελικό βαθμό έως και μία μονάδα.

Είναι σίγουρο ότι αν κάνετε τις σειρές ασκήσεων που αναφέρονται παραπάνω σε συνδυασμό με μελέτη του βιβλίου του κ. Φελλούρη δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να περάσετε το μάθημα.
Μαθηματική Ανάλυση Ι
Spoiler: show
Είναι ένα μάθημα μέτριας δυσκολίας το οποίο όμως προϋποθέτει παρακολούθηση για να γίνουν αντιληπτές έννοιες όπως οι ακολουθίες πραγματικών αριθμών, τα κριτήρια συγκλίσεως, οι σειρές πραγματικών αριθμών, οι πραγματικές, τριγωνομετρικές, υπερβολικές και συνεχείς συναρτήσεις. Ακόμα αναλύονται έννοιες όπως ο παράγωγος συναρτήσεως, οι δυναμοσειρές, οι σειρές Taylor και Maclaurin, καθώς και το ολοκλήρωμα Riemann πραγματικής συνάρτησης και τα γενικευμένα ολοκληρώματα.

Διδάσκοντες του μαθήματος είναι ο κ. Ι. Τσινιάς και ο κ. Γ. Σμυρλής.
Ο κ. Τσινιάς αναλαμβάνει το μέρος των ακολουθιών και των σειρών και ο κ. Σμυρλής αυτό των ολοκληρωμάτων.

Όπως και στο μάθημα της Γραμμικής Άλγεβρας, έτσι και σε αυτό οι φοιτητές χωρίζονται σε δύο τμήματα, καθένα εκ των οποίων κάνει εναλλάξ μάθημα με έναν από τους δύο διδάσκοντες.

Όσων αφορά το κομμάτι των συγγραμμάτων, όλα όσα προτείνονται καλύπτουν επαρκώς όλη την έκταση της ύλης.
Παραστατική Γεωμετρία
Spoiler: show
Δεν είναι εύκολο μάθημα, καθώς προϋποθέτει συστηματική παρακολούθηση, αλλά και ενασχόληση με το μάθημα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Παρόλαυτά, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό μάθημα, γεγονός που το κάνει και ιδιαίτερα ευχάριστο την ώρα της παρακολούθησης! Ασχολείται με στερεομετρία (σχετικές θέσεις ευθειών και επιπέδων, θεώρημα του Θαλή, απόσταση σημείου από επίπεδο και απόσταση παραλλήλων επιπέδων, ορθή προβολή σχημάτων σε επίπεδο, πολύεδρα), Προβολική Γεωμετρία (Προβολική ευθεία, επίπεδο, χώρος και κωνικές τομές), Παραστατική Γεωμετρία (Παράσταση σημείου, ευθείας επιπέδου, ευθείες τεμνόμενες και ασύμβατες, ίχνη ευθειών και επιπέδων, τομή ευθείας και επιπέδου, παράσταση πολυέδρων, τομή πυραμίδας και πρίσματος με ευθεία και επίπεδο, αναπτύγματα πολυέδρων, τομή κώνου, κυλίνδρου και σφαίρας με ευθεία και επίπεδο, αναπτύγματα κυλίνδρων και κώνων), Χωματουργικά.

Διδάσκων του μαθήματος είναι ο κ. Νικόλαος Καδιανάκης, ο οποίος αναλαμβάνει από φέτος το μάθημα, καθώς έως πέρυσι ήταν ο κ. Μαρκάτης.
Τεχνική Μηχανική Ι (Στατική του στερεού σώματος)
Spoiler: show
Αναμφισβήτητα το πιο δύσκολο μάθημα του εξαμήνου! Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει όμως ότι είναι ανέφικτο να περάστεί με την πρώτη ή ακόμα και να πάρουμε έναν πολύ καλό βαθμό.

Είναι το πρώτο μάθημα Τεχνικής Μηχανικής από τα τρία που διδάσκονται στα πρώτα τρία εξάμηνα της σχολής (τα άλλα δύο αφορούν την Μηχανική του Παραμορφώσιμου Σώματος και την Δυναμική του Στερεού Σώματος). Τα τρία αυτά μαθήματα σε συνδυασμό με το μάθημα της Αντοχής των Υλικών (3ου εξαμ.) είναι οι προαπαιτούμενες γνώσεις που απαιτούνται για μαθήματα μεγαλύτερων εξαμήνων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις Στατικές.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση του μαθήματος είναι δεδομένη. Επιπλέον, για την απόκτηση ευχέρειας, το μάθημα χρειάζεται προσωπική δουλειά από εσάς τόσο στην επίλυση ασκήσεων όσο και στην κατανόηση των βασικών σημείων της θεωρίας. Με άλλα λόγια, αν υπάρχει επαφή με το μάθημα καθ'όλη την διάρκεια του εξαμήνου, τότε σίγουρα το αποτελέσμα θα είναι καλό!

Διδάσκοντες είναι η κα Ε. Ιωακειμίδου-Αναστασέλου και ο κ. Δ. Ευταξιόπουλος.
Οι φοιτητές χωρίζονται και σε αυτό το μάθημα σε δύο τμήματα, με την διαφορά όμως ότι κάθε διδάσκοντας αναλαμβάνει αποκλειστικά ένα από τα δύο τμήματα.

Τέλος, πραγματοποιείται ένα επιπλέον δίωρο ασκήσεων κάθε εβδομάδα με σκοπό την μεγαλύτερη εξοικίωση των φοιτητών πάνω στις εφαρμογές της θεωρίας το οποίο επιμελείται η κα Τ. Πατσαλιά.
Τεχνικό Σχέδιο
Spoiler: show
Είναι από λίγα μαθήματα αυτού του εξαμήνου που έχει τόσο μεγάλη και άμεση σχέση με το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού!

Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος διδάσκονται τα βασικά στοιχεία ενός τεχνικού σχεδίου, όπως η θεωρία και η τεχνική παρουσίασης και σχεδίασης στοιχειωδών κατόψεων, τομών και όψεων μικρών κτισμάτων με λεπτομερή αναφορά στα σχεδιαστικά αρχιτεκτονικά σύμβολα, η στοιχειώδης θεωρητική πληροφόρηση πάνω στην παρουσίαση με σχέδιο κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ γίνεται και γενική αναφορά στην περιοχή οικοδομικής και των βασικών υλικών των απλών κατασκευών.

Η διδασκαλία του τεχνικού σχεδίου είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο, γίνεται παρουσίαση της θεωρίας κάθε μαθήματος, η οποία κρατάει περίπου μία ώρα. Στο δεύτερο μέρος, μοιράζεται το θέμα στους φοιτητές και αυτοί προσπαθούν να το αποτυπώσουν στο χαρτί. Οι φοιτητές αρχίζουν την σχεδίαση της εβδομαδιαίας εργασίας μέσα στην τάξη και την συνεχίζουν στο σπίτι με σκοπό να την παραδόσουν στο επόμενο μάθημα.

Η τελική επίδοση στο μάθημα λαμβάνει υπόψη των μέσο όρο των βαθμολογιών των δέκα καλύτερων σχεδίων που έγιναν κατά την διάρκεια του εξαμήνου (κατά 50%) καθώς και την τελική εξέταση στο μάθημα (επίσης κατά 50%).

Διδάσκων και συντονιστής του μαθήματος είναι ο κ. Ι. Τζουβαδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το μόνο μάθημα του 1ου εξαμήνου η διδασκαλία του οποίου διεξάγεται στο Κτίριο Γκίνη, στο συγκρότημα της οδού Πατησίων.
Αγγλικά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ
Spoiler: show
Με το πιστοποιητικό του Lower, Advanced ή Proficiency, πάτε στη γραμματεία, βγάζουν ένα αντίγραφο, και παίρνετε απαλλαγή για τα τρία (3) πρώτα εξάμηνα. Στο 4ο εξάμηνο τα Αγγλικά ΙV είναι υποχρεωτικά.

Διδάσκουσα είναι η κα Ε. Κολέθρα

Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για κάθε μάθημα μπορείτε να ποστάρετε στα αντίστοιχα topic: http://www.e-polytexneio.gr/viewforum.php?f=258
Post Reply

Return to “Γενικές Συζητήσεις & Νέα Σχολής Πολιτικών Μηχανικών”